Publicat în Educatie si Cultura Generala

Cum să ÎNVEȚI MAI UȘOR pentru examene ?

1. 👀 Fă scheme din lecții. Folosește-ți memoria vizuală și scrie notițe, fă tabele sau desene. Aranjează-le frumos să fie ușor de reținut, nu le îngrămădi pe toate fără sens. Organizează-le frumos ca să le înțelegi mai ușor.

2. 👀 Înainte aveam un prost obicei să îngoș propoziții întregi cu markerele, dar asta face să pară că ai foarte mult de învățat și devine stresant. Evidențiază doar câteva cuvinte importante care dau sens propoziției și pe care ți le vei aminti ușor.

3.👂 Înregistrează-te și ascultă-te dacă materia îți permite. Am încercat asta cu lectii la istorie, română, geografie (sau limbi străine) și chiar ajută. Folosește-te de memoria auditiva și vei reține mai ușor. Poți să te asculți oriunde ( când mergi, când faci curat/gătești.)

4. 📝 Scrie, scrie, scrie! Se spune că atunci când iei o informație și o scrii, practic o pui pe hârtie din mintea ta, deci mintea ta a procesat acea informație. Dacă scrii vei reține mai ușor mai ales dacă ai și o memorie vizuală bună.

5. 👀👂 Citeste cu voce tare cap-coada materia de câteva ori. Nu face asta dacă ai de învățat o carte întreagă. 😂 Dacă nu-ți va rămâne timp sa înveți toate lecțiile, macar ai trecut prin toata materia și știi despre ce e vorba per total. Apoi te poți apuca să înveți câte o lecție!

6. 📚 Fii aranjat! Sorteaza caietele, cărțile, fă ordine pe masă. Pune fiecare lucru pe birou la locul său ca să știi de unde să îl iei rapid când ai nevoie.

7. 💓 Relaxează-te! Uită de probleme părinților sau de certurile cu partenerul… concentrează-te doar pe ce înveți fără să-ți fugă mintea în alte părți. Concentrarea e un pas important în studiu.

8. 💓 Învață cu plăcere! Nu o face ca pe o obligație, cât mai rapid, dezordonat sau chiar nervos!! Fă să devină o plăcere și bucură-te că înveți ceva nou.

Pont: Aprinde o lumânare parfumata și mirosul o să te relaxeze! hmmm

9. 📝 👀 Folosește bileţele! Scrie pe ele lucrurile mai importante, definiții greu de reținut sau o schema mică a lectiei. Poți să le pui prin cameră/ să le lași în caiete.

10. 📝 Planifica totul. Împarte învățatul pe zile, fă un plan aranjat și simplu pe care să îl urmezi. Calculează timpul și materia, organizează totul în câte pagini/ora și câte cursuri/zi. Nu lasa totul pe ultima zi si nu amana invatatul!

11. 👀 Repetă periodic să nu uiți! Uită-te pe lectiile trecute periodic să nu le uiți total. Poți sa folosești biletele micuțe și dai direct la lecția pe care vrei să o repeți.

12. 👅 Mănâncă ceva care îți place în timp ce înveți. Atenție: nu mânca repede, mestecă bine, nu mânca mult și nu mânca nesănătos!!

13. 👏 Fă pauze dese! Creierul uman nu e capabil să stea foarte mult concentrat pentru că obosește ușor. Ia pauze dese și reia învățatul, dar ai grijă ce faci în acele pauze. Evită activități care te fac să uiți de învățat (facebook), mai bine întinde-ti puțin mușchii sau salută-i pe cei din jurul tău și discută cu ei, fă-ți un ceai, citește dintr-o revistă etc.

14. 📝👂 Autoevaluarea! După ce ai învățat încearcă să reproduci ce ai învățat în scris/ cu voce tare. Spunând cu propriile cuvinte vei vedea ce greșeli ai făcut și ce nu ai reținut.

15. Motivează-te!💪 Gândește-te ce mândru vei fi când vei lua o notă mare sau gândește-te cât de mult îți dorești să ai o carieră frumoasă.🕴Încearcă să afli singur ce te motivează!!

16. Fii curios!🕵 Curiozitatea este un lucru rar întâlnit azi când toate informațiile sunt ușor de găsit și ni se dau pe tavă. Când înveți pune-ți întrebări🤔 și răspunde la ele, satisfa-ți curiozitatea de lucruri noi. 🤓

17. Înțelege tot ce înveți. Când înveți gândește🤔 fiecare cuvânt și încearcă să înțelegi logic. Când ceva îți e neclar întreabă un coleg🤓/profesor sau caută pe internet🕵. Învățatul prin înțelegere e prima etapă către un învățat eficient. Dacă înveți mecanic ca un papagal🐦 vei uita totul rapid.

18. 🗣👂 Învață ca și cum ai preda cuiva! Imaginează-ți că tu ești profesorul și încearcă să explici lecția cu propriile cuvinte sau chiar explică-i unui coleg mai nepriceput. 👵👧

19. 🏠Găsește spațiul potrivit! Învață în mai multe locuri până îți găsești locul bun pentru învățat. Trebuie să te simți comod, să îți aranjezi lucrurile, să fie liniște și lumină. 🌞 Ideal e să scrii la birou📝 și dacă vrei să stai în pat, poți doar să citești. 📖 Uneori schimba locul, mergi pe terasa sau afara la umbra, cauta un loc in natura unde te poti relaxa.

20. Nu învața cu un televizor/radio aprins. 📺📻 Mintea ta nu se va concentra cum trebuie și vei fi foarte distras. Citește mai jos 👇👇

21. 👂Ascultă muzică fără cuvinte. 🎼 Poți încerca să asculți chillstep sau muzica fără cuvinte în timp ce înveți dacă liniștea ți se pare plictisitoare. 🎶

22. Hidratează-te bine! O mașină nu funcționează fără combustibil, iar corpul uman e mult mai complex decât orice mașinărie. Mie îmi place să beau ceaiuri 🍵sau sucuri naturale🍷 când învăț, alteori chiar apă cu lămâie.🍹

23. Dormi suficient ca să fii sănătos si sa ai o memorie buna (o minte odihnita)! 😴
Cele mai bune ore de dormit sunt intre 22.00 si 1.00, deoarece in acest interval corpul secreta anumiți hormoni care restabilesc echilibrul și relaxează mintea. Se spune că prin somn se așează informația mai bine, eu am pățit de multe ori să visez ce am învățat sau să mă trezesc cu gândul la lecție.

24. Nu uita de corpul tau! Antreneaza-te zilnic, alearga, fa putina miscare! Min 20 min/ zi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s